Pàgines

9 d’oct. 2014


Sistemes Integrats de Gestió

Els productors, les empreses que posen productes al mercat, han de responsabilitzar-se d’assegurar que els seus productes es reciclen posteriorment. És el que s’anomena “el principi de la responsabilitat del productor”. Per això en molts casos s’han creat els Sistemes Integrats de Gestió (SIG), és a dir, entitats que agrupen fabricants i productors. Els SIG s’encarreguen que els productes, un cop transformats en residus, es reciclin al màxim. En el cas dels envasos lleugers, per exemple, cada envàs porta un punt verd per a indicar que el fabricant o productor s’ha adherit al Sistema Integrat de Gestió.

Així els envasos lleugers de plàstic, de metall, de cartró i els envasos de vidre que entren en el cicle de recollida selectiva han de portar imprès el logo del Punt Verd. Això significa que l'empresa envasadora ha pagat una quota per a la despesa de recollida i tractament de l'envàs perquè sigui recuperat en el Sistema Integrat de Gestió corresponent.

A Catalunya tenim diversos Sistemes Integrats de Gestió operatius:

Conveni Marc Agència de Residus de Catalunya i Sistemes Integrats de Gestió

http://www20.gencat.cat/docs/arc/Home/Ambits%20dactuacio/Tipus%20de%20residu/Residus%20daparells%20electrics%20i%20electronics%20(RAEE)/Ens%20locals:%20Adhesio%20al%20conveni/docs/NOU%20CONVENI%20RAEE%202013-2017.pdf




El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va signar el passat once de juliol el nou Conveni Marc de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i les entitats gestores dels sistemes integrats de gestió (SIG) de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE): Fundació ECOTIC, Associació AMBILAMP, Fundació ECOLUM, Fundació ECOASIMELEC, Fundació ECOFIMÁTICA, Fundació TRAGAMÓVIL, Fundació ECO-RAEE’S, i la EUROPEAN RECYCLING PLATFORM, per al període 2013-2017.

L’objecte del nou conveni, continuador de l’anterior, és regular la col·laboració entre aquests SIG i els ens locals per al desenvolupament de les activitats de gestió de RAEE que es recullen a través dels sistemes de recollida municipals. Aquest conveni facilita als ens locals que s’hi adhereixen la percepció dels costos addicionals que els comporta recollir selectivament aquest tipus de residus i que correspon sufragar als productors. El document reajusta els imports fixes per tona de residus gestionats, en base als quals es calcula la compensació als ens locals pels costos addicionals suportats en concepte de recollida i emmagatzematge, i redefineix el mètode de càlcul per al finançament de campanyes de comunicació ciutadana i sensibilització social.


Agència de Residus de Catalunya SIGs

http://www20.gencat.cat/portal/site/arc/menuitem.0b722e55d906c87b624a1d25b0c0e1a0/?vgnextoid=ee023b8d863b6210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=ee023b8d863b6210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default




Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE)


El Real Decret 208/2005, sobre aparells elèctrics i electrònics i la gestió ambiental dels seus residus preveu la creació de sistemes integrats de gestió (SIG), entitats sense ànim de lucre formades pels productors d’aparells elèctrics i electrònics.
Aquests SIG són un instrument al qual poden acollir-se els productors d’aparells elèctrics i electrònics per tal de garantir la recollida al final de la seva vida útil dels aparells elèctrics i electrònics que han posat al mercat nacional.
Els SIG han de ser autoritzats per les comunitats autònomes on desenvolupin la seva activitat, en el cas de Catalunya, per l’Agència de Residus de Catalunya.
Actualment a Catalunya hi ha 9 SIG autoritzats per a la recollida de RAEE




La Xarxa de Suport a la Reutilització (XSR)



http://www.xsr.cat/content/el-projecte

La Xarxa de Suport a la Reutilització (XSR)




Missió:
  • Reduir la fractura digital i la contaminació ambiental de les Tecnologies de la Informació i Comunicació.
Visió:
  • La reutilització de les TIC permet a la societat acostar-se a un òptim social (tancar la fractura digital) i a un òptim ambiental (fer un ús responsable i durador dels recursos), tal que només s'hauria de reciclar els equips per als que no hi ha demanda potencial.
  • La reutilització d'un equip informàtic a la XSR és viable si l'equip a donar funciona, el donador en fa el registre de manera automatitzada i existeix un receptor que el va a buscar.
Objectius de la XSR:
  • Dotar a la societat d'un servei per donar equipament informàtic en desús.
  • Canalitzar equips informàtics cap a iniciatives d'interès social.
  • Quantificar i comunicar el valor que es crea amb la reutilizació.
  • Millorar la traçabilitat, quantitat i qualitat dels residus recollits.
  • Millorar la comunicació i l'intercanvi de informació entre donants, receptors, preparadors per a la reutilizació i recicladors.
Características de la XSR:
  • El principal criteri d'assignació d'equips a iniciatives és la proximitat i el suport social de la iniciativa.
  • Els donants i receptors no han de pagar per donar/rebre equips informàtics.
  • La base de la xarxa és social, espontània i desinteressada econòmicament.


Descripció del projecte


Enguany, gran part dels equips informàtics substituïts, tant de particulars com d'empreses, s'acaben entregant a la recollida selectiva encara que hi hagin persones i entitats que li poden treure un profit. El reciclatge és absolutament necessari, perquè un equip informàtic conté components altament contaminants pel medi ambient, però per acostar-nos a un òptim social (tancar la fractura digital) i a un òptim ambiental (fer un ús responsable i durador dels recursos), pensem que només s'hauria de reciclar un equip informàtic si no hi ha cap potencial receptor que encara en pugui fer ús.
La XSR es crea doncs per ser un punt de trobada entre equips informàtics en desús, que no obsolets, i projectes d'interès social. El donant pot ser qualsevol persona o entitat que té un equip que funciona i que ja no usa. Els donants, mitjançant un conjunt d'eines informàtiques, fan de manera automatitzada el procés d'esborrat fiable de dades i de registre de l'equip a la Web.
La XSR prioritza en primer lloc els col·lectius pròxims al donant que promouen iniciatives d'interès social o que resten exclosos de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), no obstant, si es disposa d'equips que en breu el seu donant vol reciclar, es trauran les restriccions de proximitat fins a trobar un receptor interessat en anar-lo a buscar abans que el donant el porti a un punt de reciclatge. La principal responsabilitat del receptor és anar a buscar l'equipament abans de la data límit que ha fixat el donant.
Entre donant i receptor no hi ha transaccions econòmiques, tampoc n'hi ha cap a la xarxa, així doncs, donants o receptors no han de pagar per donar o rebre un equip informàtic. La xarxa, en els seus inicis funciona tan sols amb voluntariat de l'associació TxT-Tecnologia per a Tothom. El desenvolupament tecnològic ha estat possible gràcies a l'ajut econòmic de la Fundació Puntcat (primera obra social, 2010), de quatre projectistes finals de carrera de la Facultat d'Informàtica de Barcelona i de l'associació Tecnologia per a Tothom.


Contribució del projecte a la Reutilització TIC


Des dels nostres inicis l'any 2003, ens hem preguntat per què gran part dels equips informàtics que empreses i particulars descarten, que encara funcionen i per tant podrien ser fàcilment reusats, acaben canalitzant-se cap a processos de recollida selectiva que prioritzen el reciclatge. Hi ha tot un conjunt d'entrebancs i problemàtiques.
En el cas dels donants destaquen les següents dificultats:
  • No sap on dirigir-se per a donar els equips.
  • Ha de saber esborrar les dades de manera fiable.
  • Ha de verificar que l'equip funciona i saber-ne les característiques (espai de disc, velocitat de càlcul, memòria de
    programes, soroll, consum,...).
  • Ha de disposar d'un espai per emmagatzemar-los fins que troba un receptor que se'ls vol quedar.
Gràcies a la XSR els donants ara disposen:
  • D'un punt a la web on anunciar l'equipament disponible.
  • D'eines que li permeten esborrar de manera fiable les dades.
  • D'eines de testeig i registre automatitzat de les característiques tècniques de l'equip.
  • De garanties que s'anirà a recollir l'equipament abans de la data límit que fixi.
En el cas dels receptors (sense coneixements de reparació d'equips), les principals dificultats són:
  • Trobar equips informàtics de proximitat.
  • Revisar que funcionen - sovint no és possible fer-ho al punt de recollida i se'ls han d'emportar tots.
  • Desfer-se de tots els equips que no funcionen; per tan sovint es reciclen sense passar per un reparador o recuperador.
Gràcies a la XSR els receptors ara disposen:
  • D'un espai web on sol·licitar equips informàtics i promocionar la seva entitat i els seus projectes.
  • D'un espai web on rebre ofertes d'equips informàtics de proximitat.
  • De la garantia que l'equipament funciona (si no no es podria registrar a la web).
  • De les característiques dels equips abans d'acceptar-los.

Millores i propers passos a realitzar

A la XSR les assignacions de l'equipament a projectes les fa el voluntariat de l'associació TxT-Tecnologia per a Tothom (seguint els criteris de proximitat i de recolzament social). Més endavant voldríem que aquest procés el fes i decidís la comunitat, quelcom semblant a un web de crowdfunding on els usuaris poden expressar el seu vot.
Si esteu interessats/des en formar part de la XSR, participant de la seva difusió, conceptualització, desenvolupament i altres temes, t’animem a què, obertament formuleu les vostres preguntes al grup del Facebook, o que ens ho sol•liciteu pel formulari de contacte de la web a través del qual també podreu fer-nos arribar consultes i suggeriments. Si esteu interessats en saber de nosaltres podeu afegir-vos al butlletí, al facebook i al twitter de la xarxa.