Pàgines

10 d’oct. 2014

El Parlament Europeu proposa objectius més ambiciosos per millorar la gestió dels residus electrònics

03/02/2011

El Parlament Europeu proposa objectius més ambiciosos per millorar la gestió dels residus electrònics

L'Eurocambra ha exigit avui normes més estrictes per millorar la gestió dels residus elèctrics i electrònics que es produeixen a la UE. Els diputats proposen nous objectius de recollida, reciclatge i reutilització, així com mesures per reduir la càrrega administrativa de les empreses. Tanmateix, el Parlament Europeu reclama normes per prevenir l'exportació il·legal d'aquests residus a països en desenvolupament.
El Parlament Europeu ha aprovat per 580 vots a favor, 37 en contra i 22 abstencions, una sèrie de modificacions a la proposta de la Comissió Europea, que actualitza una directiva vigent des de 2003. El Consell haurà de revisar ara la posició de l'Eurocambra i el procediment continuarà en segona lectura.

En el debat previ al vot, el ponent del Parlament Europeu, l'alemany Karl-Heinz FLORENZA (PPE) va explicar que "ja no ens podem permetre llençar els nostres residus. El Parlament ha enviat un missatge clar a les autoritats públiques, els fabricants i els consumidors que han de posar una mica de la seva part per garantir la recollida i el reciclatge de més productes elèctrics i electrònics. També hem fixat normes més estrictes per frenar l'exportació il·legal a països en desenvolupament de residus potencialment perillosos".

Objectius de recollida

El Parlament Europeu exigeix que els Estats membres recullin, com a molt tard el 2016, un mínim del 85% dels residus generats al seu territori. Segons el text aprovat avui, els països de la UE hauran de recollir, el 2012, almenys quatre quilos de residus per persona (igual que en la normativa vigent) o, segons representi major quantitat, el pes dels residus que s'hagin recollit el 2010.

Reciclatge

A més de beneficiar la salut i el medi ambient, el tractament dels residus elèctrics i electrònics pot servir per recuperar materials reutilitzables. L'Eurocambra recomana uns objectius de reciclatge per al 2016 del 50% al 75%, depenent de la categoria del producte, i exigeix que es prepari per a la reutilització el 5% dels residus.

Panells solars

Tots els residus elèctrics i electrònics estaran coberts per la normativa, llevat d'algunes excepcions, com les instal·lacions fixes de gran envergadura, els mitjans de transport de persones o mercaderies, els vehicles i el material militar. Els diputats proposen excloure també els mòduls fotovoltaics utilitzats en els panells solars. Aquesta mesura, que estarà subjecta a revisió cada cinc anys, és perquè el tractament d'aquests productes ha de ser realitzat per professionals i ja hi ha objectius específics en aquest sector.

Menys càrregues administratives

El Parlament Europeu proposa unificar els sistemes de registre i informació i evitar la doble imposició de taxes per reduir la càrrega administrativa de les empreses. A més, suggereix reduir el nombre de categories de productes per simplificar els tràmits.

Els productors de béns elèctrics i electrònics haurien de respectar els requisits de disseny ecològic per facilitar el desarmat, el reciclatge i la reutilització dels seus productes i reduir les emissions de substàncies perilloses.

L'Eurocambra insisteix en què els consumidors han de ser responsables de portar a centres de recollida els aparells que hagin arribat al final de la seva vida útil. A més, els usuaris es podran desprendre dels residus d'escàs volum en el punt de venda del distribuïdor. Les botigues molt petites quedarien excloses de l'obligació de recollir els productes, però els venedors a distància estarien inclosos.

Importacions il·legals

Els diputats exigeixen fer front a l'exportació il·legal de residus elèctrics i electrònics des de la UE. En moltes ocasions, aquests residus són processats en condicions poc segures, la qual cosa suposa un risc per a la salut i el medi ambient. L'Eurocambra dóna suport a les propostes de la Comissió d'introduir inspeccions més estrictes dels carregaments. De la mateixa manera, reclama que sigui l'exportador el que es responsabilitzi del transport dels residus i pugui provar que són reutilitzables.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada